fbpx

Setninger til morgenmøtet

«Hva faen er digital kompetanse» og andre rykende ferske utspill om norsk digitalisering.

Ferske innspill og utspill om norsk digitalisering

“Vi gir skolebarna Ipad-er og snakker om ‘digital kompetanse’ som om det var noe de fikk av å bruke dingsebumsene, men realiteten er at du lærer like lite om hvordan nettlesere fungerer av å bruke en som du lærer å lage mat av å bestille Foodora. Jeg mener ikke at alle skal bli kokker, men jeg tror du får et skrudd forhold til mat hvis du bare har møtt kylling som nugget”, skriver Ida Jackson som tar et oppgjør med fortiden som internettoptimist og spør “Hva faen er digital kompetanse?” (Morgenbladet).

“Nasjonal Sikkerhetsmåned i oktober er den dulten som gjør at man kommer i gang, og fortsetter resten av året på egenhånd”, tror prosjektleder for Oktober-dulten, Trude Talberg-Furulund (Digi).

“En ‘dult’ er ikke nok for private aktører, som er nødt til å gjøre økonomiske vurderinger når de skalinvestere i IT-sikkerhet”, skriver Ateas’ Thomas Tømmernes, som tror det ikke er nok å drive med slikt i oktober (Digi).

 “Jeg har hørt folk si mye rart om sikkerhet. Men jeg kan ikke huske at jeg møtt ledere, teknologer, sikkerhetsfolk og ansatte som snakker om sikkerhet som om det kun er noe vi driver med i oktober”, svarer Roar Thon i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (Digi).

“Ekstra innsats i oktober er ikke synonymt med årvåkne ansatte i de neste 11 månedene, så når oktober er over, er risikoen allerede på vei oppover igjen”, argumenterer Dag Ove Skaalerud i Junglemap (Digi).

“Et nytt lovforslag fra regjeringen vil utvide Datatilsynets myndighet over journalistiske, akademiske og kunstneriske ytringer. Det er ikke nødvendigvis så lurt”, hevder juristene Arve Føyen og Jarle Langeland (DN).

“Vi har digitalisert i 20 år, nå er det bærekraft som gjelder”, poengterer konsernsjef Kristin Skogen Lund (Dagens Perspektiv).

“Vi har bare sett begynnelsen på digitaliseringen”, poengterer til gjengjeld Telenors Sigve Brekke (Finansavisen).

“Norske advokatfirma tar i bruk ny teknologi, etter hvert også kunstig intelligens, men det jeg ikke forstår, er hvorfor det skal sende meg og andre advokater på Nav med det første”, sier Christian Bendiksen, forfatter av “Når AI møter juss” (DN).

“Man [har] fått internasjonale data fra enda større populasjoner. Når dette kobles med kunstig intelligens og bioinformatikerne har vi kanskje et eventyr der en av verdens mest dødelige sykdommer [kreft] kan få bedre behandling og man kan redde flere liv”, sier AP-politiker Ingvild Kjerkhol (ABC).

“Om du lurer på hva som er verdens største pattedyr eller hvordan man utøver situasjonsbestemt ledelse, har du ferdigtygde svar kun få tastetrykk unna. Hvordan kan noe så praktisk samtidig påvirke oss negativt?” spør Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, som ber oss tenke før vi googler (DN).

 

 

 

Vil du motta denne oppsummeringen sammen med ukens største tech-snakkiser og -anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen? Abonner på Ukens Bits & Bytes, Norges beste nyhetsbrev om teknologi.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.