fbpx

Setninger til morgenmøtet

"Hvis kunstig intelligens er så kraftfullt som mange sier, hvorfor ser vi ikke mer norsk kunstig intelligens?" og andre rykende ferske utspill om norsk digitalisering.

Ferske innspill og utspill om norsk digitalisering

«Mange ledere i offentlig byråkrati har navigert hierarkiske strukturer og mangler digital organisasjons- og forandrings-erfaring. Derfor blir det mest etter gamle-måten,» konstaterer dosent Helge Høivik (Khrono). «Skulle man startet i forbrukermarkedet ville vi vært i Silicon Valley, men i bedriftsmarkedet og med de industrikundene vi har så er det faktisk kanskje Norge som er det beste stedet å være», forteller Cognite-sjef Markus Lervik, som lever av å koble teknologi med industrikompetanse, som vi har mye av i Norge (E24). “Vi har kommet langt ved å sette strøm på papir. Nå må vi opp en divisjon», sier Nikolai Astrup, som tror norsk helseteknologi kan bli den neste store eksporten (TU). «Hvis kunstig intelligens kan trenes opp til å ha empati, vil interaksjonen bli mer naturlig og intuitiv. Men det kan ta tid før vi får maskiner med eq», tror Kaja Gilje Sekse (DN). «542 mennesker har de siste fem år druknet i Norge. ‘Ingen skal drukne’ er vår visjon. For å lykkes med dette, må en sterkere kultur for omstilling og nytekning etableres», skriver Redningsselskapets Rold Edmund Lund, som mener en digital kultur uten siloer er nøkkelen (Altaposten). “For oss er papirløs byggeplass egentlig så enkelt at du tar digitaliseringen ut på byggeplassen”, sier Anett Andreassen i Statsbygg, som vil kvitte seg med arbeidere med tegninger i baklommen (Byggeindustrien). «Digitalisering kan åpne for dobling av avlingene hos mange av verdens fattige småskalabønder», sier Yaras Svein Tore Holsether og IBMs Hans-Henrik Merckoll (DN). Hvem er egentlig smart jordbruk smart for, spør forsker Egil Petter Stræte, som mener det kan være grunn til å stikke fingrene i jorda (Nationen). «Hvis kunstig intelligens er så kraftfullt som mange sier, hvorfor ser vi ikke mer norsk kunstig intelligens?» spør Anders Løland, og peker på 5 årsaker til at Norge ikke har lyktes med dette enda (DN). «Mens deepfakes kan være en gave til kunst og kultur, er de som pesten for alle som lever av tillit til sannferdig informasjonsformidling», mener Kjersti Løkens Stavrum, som sier vi går inn i en hundreårskrig (DN).

 

Vil du motta denne oppsummeringen sammen med ukens største tech-snakkiser og -anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen ? Abonner på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.