fbpx

Setninger til morgenmøtet

«Den nasjonale sikkerheten er truet. Dere, våre folkevalgte, må reagere»» og andre rykende ferske utspill om norsk digitalisering.

Ferske innspill og utspill om norsk digitalisering

«Den nasjonale sikkerheten er truet. Dere, våre folkevalgte, må reagere», krever Birgit Amalie Nilsen fordi vi ofrer både privatliv, redaktøransvar og rettssikkerhet for våre daglige likes (Aftenposten). «Hele åtte av 10 foretrekker fortsatt at kontakt med helsepersonell skjer ansikt til ansikt, så her har vi e-helseleverandører en stor jobb å gjøre med videreutvikling av det digitale brukergrensesnittet mot pasientene», sier Kolbjørn Harr i DIPS (Apotek). «Målet er å få systemene vi har til å snakke bedre sammen slik at det føles sømløst for brukeren», sa digitaliseringsministeren da han la frem Regjeringens digitaliseringsstrategi (CW). «Selv om den ene konsernledergruppen etter den andre kommer tilbake helfrelst fra Silicon Valley og Shenzen er det fortsatt en god vei fra innsikt til endring», skriver Christoffer Hernæs, som mener vi kun ved å faktisk forstå teknologien vil være i stand til å se hvordan teknologi handler like mye om mennesker (DN). «Visste du at Google sjekker hvor du er opptil 150 ganger i timen, eller at Facebook kan gjenkjenne ansiktet ditt i store folkemengder? Og at du faktisk har ‘takket ja’ til at dette skjer?», spør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet (DN). «En ny internasjonal undersøkelse viser suksessen til norske avisers betalingsstrategi, men fortsatt er det bare én av tre som betaler for å lese nyheter på nett,» konkluderer Hallvard Moe og Janne Bjørgan (Aftenposten). «Vi må ikke bli enøyde og tenke at alt dreier seg om noen få Unicorns. Det som er mye viktigere er hele underskogen og økosystemet som ligger under, og alle de tusener med selskaper som bidrar med arbeidsplasser og gode løsninger», sier Håkon Haugli, Innovasjon Norges nye sjef (Shifter). «Ja, apper, digitale tvillinger og chat bots kan forlenge levetiden til etablerte forretningsmodeller, men ikke særlig mer enn det», mener Annette Mellbye i Boston Consulting Group, som sier de fleste forretningsmodeller utviklet i analog tidsalder nærmer seg utløpsdatoen: det er økosystemer som er fremtiden (Shifter). Offshore vindforhold gir oss en enorm konkurransefordel. Så foreslår noen at ‘det kommer noe som er dobbelt så dyrt, skal vi ikke heller vente på det?’ Nei, vi skal ikke vente på det”, konkluderer Rederiforbundets Harald Solberg (TU«Det bør ikke være nødvendig å finne opp hjulet igjen og igjen når det allerede finnes mange digitale verktøy og teknologier der ute. Alt fra læringsteknologi, digitale helsesystemer og eID-systemer bør kunne deles på tvers av landegrenser, slik at det kan gjenbrukes og utvikles videre», sier Nikolai Astrup om den nye FN-rapporten han har bidratt til (Dagsavisen). «Digitalisering kan være løsningen på verdensomspennende problemer knyttet til hvordan vi, på en bærekraftig måte, skal sørge for nok mat til en stadig økende befolkning», sier Udaya Sekhar Nagothu i NIBIO (Nibio).

 

Vil du motta denne oppsummeringen sammen med ukens største tech-snakkiser og -anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen ? Abonner på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.