Setninger du kan bruke i morgenmøtet

"GUD [globalisering, urbanisering og digitalisering] er stor og løsningen på det meste, inkludert avfolkingen av Nord-Norge" og resten av ukens setninger om norsk digitalisering du kan teste ved kaffemaskinen.

GUD (globalisering, urbanisering og digitalisering) er stor og løsningen på det meste, inkludert avfolkingen av Nord-Norge (iTromsø). Men kan du ikke logge deg inn, er du ferdig! Det er tøffe tider for teknologiske dinosaurer i møte med reservasjonsløs digitalisering (iTromsø). For eksempel risikerer 160 lokalradioer risikerer å måtte legge ned – for å beskytte DAB-kanalene (Fremover), som forøvrig vet hvem du er (DN). Norske forbrukere tviler på at IoT-enhetene ivaretar datasikkerheten (Digi) og en ny rapport sier at Norge er et av de mest utsatte målene for dataangrep i verden (Digi). Heller ikke for superstjerner er det lett: DN spurte superstjernemedeier Nicki Minaj om Tidal-avsløringene i en uspektakulær video (DN). Så ille kan dette med AI gå at Norge anno 2029 kan være preget av borgerlønn og høy arbeidsledighet (Fædrelandsvennen). Har rett og slett begeistringen for digitaliseringsministerens AI-strategi snudd? Dekanene ved UiO vil ihvertfall bytte ut den nasjonale strategien for kunstig intelligens med en strategi for kollektiv og inkluderende intelligens (Khrono), og DLA Piper synes at skattepolitikk er mye viktigere enn en slik strategi (E24). En så sentraliserende kraft er digitaliseringen blitt at Senterpartiet er blitt selve antidigitaliseringspartiet (Dagens Perspektiv). Dette til tross for at smarte vestlandsbygder er blitt tema i EU-parlamentet (Firdatidend). For helt reservasjonsløs er digitaliseringen ikke: Norge ligger på tiendeplass i Europa over meldte avvik fra personvernlovgivningen, som ”betyr at GDPR virker” (DN). Og digitale forkjempere – som oss i DigitalNorway – har mye å glede oss over: Smart oppdrettsteknologi skal for eksempel bli en større eksportvare enn laks (ilaks). Og Calpros e-helseløsning fører til bedre pasientbehandling og er på vei ut i verden (Ny Teknikk). Målet er at flere offentlige instanser får både stilige og lønnsomme digitale systemer (E24). Næringsministeren mener sågar at digitalisering vil sette norske SMBer fri (Nettavisen), selv om han blir skremt når han sammenligner norske og asiatiske teknologistudenter (E24). Og selv om teknologi skapte klimakrisen, skal den også løse den. Statens klimainvesteringsselskap Nysnø putter 20 millioner kroner i sensorselskapet Disruptive Technologie (DN), og Tingenes internett gjør digitalisering og sirkularisering til to sider av samme fenomen: Den datastøttede gjenbruksøkonomien (DN). Så fortsett og prat. Vi har allerede en samtale med alle de tingene som får bygg til å fungere – og den samtalen har bare så vidt begynt (Ny Teknikk).

Vil du ha denne listen, ukens snakkiser, oppsummeringer og anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen ? Abonner på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes her.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.