Setninger til morgenmøtet

"Kombinasjonen av kunstig intelligens og naturlig dumskap er farlig" og andre setninger du kan låne om norsk digitalisering denne uken.

Norske meninger og hendelser det er verd å videresende 

Den ‘blodige’ historien om Elizabeth Holmes og Theranos springer ut av en stormannsgal businesskultur gått av hengslene i sin urokkelige tro på den gode ideen, særlig dersom gründeren hevder å ‘disrupte’ bransjer og teknologier, oppsummerer Eva Grinde (DN). Glem konfliktene rundt vindmøller på land et øyeblikk, og vær klar over at vi akkurat har forlatt startstreken i et kappløp om å bli den nasjonen som erobrer havet med vindmøller på dypt vann, påpeker NTNU Energi-direktør Johan Hustad (Gemini). Å bygge blokkjedeprodukter er så krevende at folk glatt får flere hundre tusen dollar for å jobbe med det, sier Bedeho Mender i Jsgenesis, som har gitt opp å finne kvalifiserte folk her til lands (DN). Skal liksom ikke CRISPR , «århundrets vitenskapelige gjennombrudd», bli tillatt Norge? Det blir i tilfelle akk så magre tider for norske forskere, skriver NTNU-forskere (Gemini). Norge kan krympe verdens ressursbruk om vi bare samarbeider om å lage flere sirkulære grønne lokomotiv som returpanteren Tomra, sier tre SINTEF-forskere (DN). «Tandberg-babyer» og «Førre-mafiaen» – slik har gudfedrene i vår egen industrihistorie påvirket Teknologi-Norge, skriver Anne Worsøe (DN). Skal vi stilltiende godta at Youtube sprer konspirasjonsteorier blant skoleelever? spør Torstein Tvedt Solberg retorisk, som vil sloss tilbake (Aftenposten). Temaene er de samme på franske og norske litterære middagsselskaper: At folk ikke leser nok bøker, at alle er utro, den samme angsten for digitalisering, sier redaktør Tuva Ørbech Sørheim (Bok365). Kombinasjonen av kunstig intelligens og naturlig dumskap er farlig, mener Håkon Haugli (Abelia), som forresten blir ny Innovasjon Norge-sjef og ifølge gründere er både et kinderegg, den perfekte arvtager og en helt prima fyr (Shifter). «Jeg kunne ønsket meg at NSB Bybil, kollektivtrafikk, bysykler og el-sparkesykler kom under samme billett, og gir en fullverdig by-mobilitet» sier Markus Aarstad (Shifter). Milliarder av norske bistandsmidler kunne vært brukt mer effektivt om man hadde satset på desentraliserte off-grid energianlegg (TU). Transportselskapet DSV bruker kunstig intelligens for å unngå forsinkelser – som de forutså 12 timer på forhånd (TU). Vårt digitale næringsliv kan løse helsevesenets største utfordringer, sier næringsminister Røe Isaksen og legger frem en egen stortingsmelding om helsenæringen (Regjeringen). Det er så feil at USA og Kina ligger langt foran på kunstig intelligens, sier den norsk tech-oppstarten Anzyz Technologies, som får skryt av EUs mektigste (Digi). Norge investerer 40 millioner i Lumi, som kan bli verdens kraftigste datamaskin (Digi).

Vil du få denne oppsummeringen sammen med ukens største tech-snakkiser og -anbefalinger fra digitaliseringens verden rett i innboksen ? Abonner på vårt gratis nyhetsbrev Ukens Bits & Bytes.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.