Redder hjemmelevering verden?

Vil hjemmelevering og e-handel gjøre transportvanene våre mer bærekraftige? SINTEFs forskere er på saken.

Hvordan påvirkes en families transportmønster av at de får maten levert på døren? Og gjør dette dem mer bærekraftige?

Shoppingvanene våre endres raskt. Ikke minst ettersom netthandel og hjemlevering er i ferd med å bli vanligere. Men hvordan påvirker det forbruket og reisevanene våre?

SINTEFs prosjekt “The Sustainable Last Mile Logistics” skal besvare disse spørsmålene, slik at byplanleggere og andre kan få enkel tilgang til data om folks handlevaner. Bør det for eksempel innføres krav om varehus eller oppbevaringsbokser i nye boligprosjekter eller områdeplaner? Hvordan kan byer legge til rette for hjemlevering uten at laste- og budbiler helt tar over nabolagsveiene?

-Kanskje du kan redde verden ved å handle mat på telefonen, hvis det samtidig påvirker hvor mye vi reiser og kjører bil. Det er det vi skal finne ut nå, sier prosjektleder Odd Andre Hjelkrem i SINTEF.

Home sweet home. Varer vi bestiller hjem til oss har potensiale til å forandre hvor mye vi kjører til sammen, og dermed hvordan vi påvirker miljøet. Foto: Christian Stahl/Unsplash

 

I disse dager sendes det ut et spørreskjema om hvordan hjemmelevering av mat og dagligvarer påvirker befolkningens forbruk og transportvaner. Hvem som helst kan delta i undersøkelsen.

Denne artikkelen ble først trykket hos SINTEF, en av DigitalNorways eiere, og kan leses her.

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.