fbpx

På skrivebordet: Kimberly Lein-Mathisen

Kimberly Lein-Mathisen mener det største hinderet for å utvikle et Digitalt Lykkeland er manglende kunnskap og ferdigheter.

Navn: Kimberly Lein-Mathisen

Stilling: Administrerende direktør i Microsoft Norge

Aktualitet: Kimberly Lein-Mathisen er administrerende direktør i Microsoft Norge, og har mer enn 20 års erfaring fra norske og internasjonale selskaper. Hennes hovedfokus er å finne ut hvordan Microsoft som selskap kan utnytte de teknologiske mulighetene som finnes der ute – og som kommer i årene fremover. Hun er også styremedlem i Abelia, Yara og NHST, og en sterk stemme i digitaliseringsdebatten i Norge.

 

 

Hva har du på skrivebordet, Kimberly Lein-Mathisen? 

På det fysiske skrivebordet mitt ligger boken, Tools and Weapons av Brad Smith. En agendasettende bok som virkelig lar leseren forstå en av de mest kraftfulle teknologiene vi har tilgjengelig nå, nemlig kunstig intelligens. Smith jobber i Microsoft, tett på de etiske, politiske og juridiske spørsmålene knyttet til kunstig intelligens. Vil du forstå teknologien, mulighetene og utfordringene, kan jeg varmt anbefale denne boken. På det digitale skrivebordet har jeg LinkedIn. Det er blitt min faste morgenrutine, og hver dag bruke jeg noen minutter på å suse fra artikkel til artikkel, høste og dele kunnskap. En skikkelig godtepose for alle som mener at innsikt er ferskvare! 

Hva er det mest spennende innen teknologi og digitalisering akkurat nå?       

Uten tvil: intelligente skytjenester. I sin enkleste form er det datasentermaskiner på bakken som lagrer data. Microsofts datasentre kommer i tillegg med ferdig programvare som gjør avansert teknologi, som kunstig intelligens og tingenes internett, tilgjengelig for absolutt alle. Dette er et veiskille. Du trenger ikke lenger ha en stor IT-avdeling. I dag er det sånn at en eneste utvikler kan ta i bruk kunstig intelligens. Når Microsoft nå straks åpner datasenter i Norge, vil disse kapasitetene også bli tilgjengelig for de få som har behov for lagring av data på norsk jord. Jeg er enormt stolt av å være i et selskap som bringer denne teknologien til Norge.

Hør her, Digitaliseringsminister, dette skal du gjøre nå…

Hele Norge fulgte den bergtagende serien Lykkeland på NRK i vinter, en serie om hvordan oljen en gang ble funnet, utvunnet og brukt til å løfte hele landet og bringe velstand og utvikling til hver enkelt. Vel, skyteknologi vil gjøre det mulig å løfte Norge til neste nivå. Skal vi klare å opprettholde det gode velstandsnivået vi har i dag, også i fremtiden, må vi tørre å ta tøffe grep. Vi må effektivisere og vi må øke vekst. Den eneste måten å gjøre dette på er ved å ta i bruk skyteknologi og muliggjøre trygg bruk av dataen vår og bygge på den ved å utnytte industrikompetanse som Norge har.

Skyteknologi kan gjøre det mulig å utføre tjenester rimeligere, og tillegg bedre, mer personlig og enklere. Skyteknologi er også et fantastisk utgangspunkt for innovasjon. Norske startups nærmest spretter opp av skyen. Jeg opplever at Digitaliseringsministeren virkelig forstår hvilke muligheter dette representerer for Norge, og han driver allerede flere gode initiativer, som for eksempel nasjonal strategi for kunstig intelligens. Det er viktig at han viser vei, både ved å selv ta i bruk teknologien i offentlig sektor, men også ved å stimulere private andre til å bli enda mer innovative med ny teknologi. Det er virkelig spennende tider vi lever i!

Telenor-sjefen sier de ansatte må følge med på ny teknologi. Men hva bør lederne våre gjøre for at Norge skal være i front på digitalisering?

Det kanskje største hinderet for å utvikle et Digitalt Lykkeland er manglende kunnskap og ferdigheter. Teknologi er i ferd med å sive inn i nesten alle yrker i landet. I tillegg er IT blitt en forretningskritisk del av nesten alle selskaper i Norge. Driver du innen bank, jus, energi, regnskap, varehandel – vil du snart trenge en solid base med tekniske mennesker om virksomheten skal ha en fremtid. I Microsoft snakker vi om ferdighetsgapet. Samfunnet klarer rett og slett ikke utdanne nok folk med kompetanse for fremtiden. I tillegg vet vi at utviklingen nå går så fort, at teknisk kompetanse raskt blir utdatert. Det er slett ikke nok å følge med. Det er heller ikke nok å sende de ansatte på kurs to ganger i året. Derfor er det viktigste vi ledere gjør å sørge for å tilby løpende etterutdanning, og investere og satse på menneskene i virksomheten, både de med og de uten teknisk bakgrunn. Man må finne og implementere ny kunnskap hele tiden. Det gjelder også oss ledere. Du er enten oppdatert eller utdatert. Microsoft har gjort all treningsmateriell åpen tilgjengelig. Og vi utvikler stadig noe nytt. Tidligere i vår lanserte vi i Microsoft et gratis online kurs i kunstig intelligens for ledere, med innhold fra våre aller fremste eksperter (AI for Business School). Responsen har vært svært god. Vi trenger flere slike lavthengende frukter som gjør det enkelt for flere å henge med på utviklingen.

Hvilke norske selskap synes du er spesielt spennende for tiden?

Vanskelig spørsmål! Fra her jeg står, virker det som om hele Norge kollektivt er på vei opp i skyen! Her er to jeg synes er særlig interessante:

Lånekassen er et forbildet for digitaliseringen av offentlig sektor. De er nysgjerrig og åpne og får til veldig mye. Ved hjelp av enkel AI teknologi klarte de å redusere kostnaden ved kontroll av borteboerstipend fra 8 millioner i året til 4200 kroner – og samtidig avdekke urettmessige utbetalinger tilsvarende 24-32 millioner kroner. Takket være en enkel AI algoritme.

Jeg vil også trekke frem DNV GL. Et tradisjonelt industriselskap som er i ferd med å bygge opp et digitalt økosystem innen maritim sektor som knytter sammen ulike datasett på en trygg måte. En slik plattform gjør det mulig for både store og små aktører, å tilby sine produkter og tjenester til globale kunder. Slike store industriplattformer kan være en fremtidig norsk eksportvare om vi klarer å utnytte det fantastiske momentum vi er inne i akkurat nå.

 

 

 

 

 

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.