fbpx

På skrivebordet: Inga Strümke

Inga Strümke mener det er like feil å anse teknologi for å være et isolert forretningsområde, som det er å se på bærekraft eller etikk som tilleggsprodukter.

Navn: Inga Strümke

Stilling: Inga Strümke er Manager i PwC og jobber med maskinlæring og ansvarlig bruk av kunstig intelligens.

Aktualitet: Inga er Keynote speaker på AI-inspirasjonsdag på NTNU den 24. Oktober. Hun skal også snakke om AI og etikk på NOKIOS konferansen.

Er du interessert i AI, og ønsker å diskutere kunstig intelligens og maskinlæring med andre? Sjekk ut AI-gruppen i DigitalNorway Community, og registrer deg her.

 

Hva har du på skrivebordet, Inga Strümke?

Ingenting! Vi har sånn clean desk! 
På det digitale skrivebordet har jeg Hacker News, diverse journaler i datateknikk og fysikk, og jeg titter ofte innom arXiv.org på Computer Science eller High Energy Particle Physics. På bokfronten jobber jeg meg sakte gjennom klassikeren “Shadows of the Mind” av Roger Penrose.

Hva er det mest spennende innen teknologi og digitalisering akkurat nå?       

Jeg mener i utgangspunktet at forståelse må være grunnpilaren i all utvikling. Derfor tenker jeg at forståelse av skjulte representasjoner i dype maskinlæringsmodeller kommer til å bli skikkelig viktig, for å forstå både ansvarlig bruk av og ikke minst begrensingene til dyp maskinlæring. Mitt håp for AI-fremtiden er dog maskinlæringsmetoder som trenger lite data til å lære, ofte kalt one-shot learning.

Hør her, Digitaliseringsminister, dette skal du gjøre nå…

Ring meg! Hehe, neida. Du skal tenke nøye over hvordan de utrolig gode dataene vi har i Norge bør forvaltes. Hvis vi spiller kortene våre riktig, kan data bli vår nye olje. Norge kan – sammen med Europa – bli forgjengere på digital etikk. Men hvis produktene fra øst eller vest er substansielt mye bedre enn hva vi selv klarer å lage, kan vi havne i en situasjon der vi må ta til takke med hva enn vi får servert. Norske bedrifter og forskningsmiljøer er godt i stand til å henge med på den internasjonale utviklingen, men god og rettferdig databruk må fasiliteres. Vi må finne ut helt konkret hva etikk betyr i praksis, kanskje i form av verktøy, – i tillegg til retningslinjer.

Til slutt: AI-utvikling kan ikke være et rent politisk tema. Dialog med eksperter fra industrien og forskere fra de ulike universitetene er avgjørende – men det vet jeg du er flink til.

Telenor-sjefen sier de ansatte må følge med på ny teknologi. Men hva bør lederne våre gjøre for at Norge skal være i front på digitalisering?

Jeg synes at det er like feil å anse teknologi for å være et isolert forretningsområde, som det er å se på bærekraft eller etikk som tilleggsprodukter. Hvis man vil lage fly setter man ikke av en egen “ikke-falle-ned”-komité – å ikke falle ned er en iboende egenskap og hensikten med fly. På samme måte må etikk, bærekraft og teknologi være iboende egenskaper i det vi gjør.

Overgangen til teknologi er overgangen til et nytt paradigme: Det er ikke nok å oppgradere analoge metoder del for del til å bli digitale – helheten må forstås under ett. Ellers ender vi i beste fall opp med å bli et digitalt lappeteppe, med tekniske løsninger, men ikke digitalt drevne organisasjoner.

Hvilke selskaper synes du er spesielt spennende for tiden?

Fremtind. Dette forsikringsselskapet har virkelig forstått hva det vil si å jobbe datadrevet og “sette data i arbeid”. Det er utrolig spennende å følge med på reisen når de pivoterer fra et dyktig tradisjonelt forsikringsselskap til et tech-drevet trygghetsselskap.

Noe annet vi burde spurt om?

Hvordan universet fungerer…

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.