Kan Norge bli oljebransjens Spotify?

Equinior er nå klare for å styre tidligere bemannede oljeplattformer fra land. Først ut er Valemon-plattformen som vil være helt og holdent styrt fra land fra og med nyttår. Selskapet ser for seg at flere slike små og mellomstore plattformer vil bli styrt fra land i fremtiden.

35 milliarder dollar bare på norsk sokkel. Det er estimatet McKinsey opererer med for innsparinger som følge av digitalisering. Tallet får oljeselskapene til å investere. Equinor har annonsert at selskapet vil bruke en til to milliarder kroner årlig frem til 2020.

Kjell Inge Røkkes Aker annonserte i sommer at de har gitt Fast-gründer John Markus Lervik oppgaven med å hente ut gevinstene. Aker er nå majoritetseier i Lerviks oppstartselskap Cognite. Cognites første steg er å erstatte papir og forenkle rutineoppgaver på boredekkene. Senere vil selskapet samle inn store mengder data fra tusenvis av sensorer. Målet til Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik er å bli et lavmarginselskap – eller oljebransjens svar på Spotify, om du vil. Utenfra kommer også nye aktører. Eks McKinsey-topp Tor Jakob Ramsøy står bak Arundo analytics som utvikler en plattform for analyse av data. Selskapet har inngått en eksklusiv avtale om å følge strømmen av olje og gass fra brønn til marked.

Hvem som blir vinnerne i digitaliseringskappløpet er uklart. Det eneste som er sikkert er at Norsk oljebransje vil lykkes best dersom de utvikler sterkere samarbeid på tvers. Banknæringen er et godt eksempel. Denne uken gikk Sbanken (tidligere Skandiabanken) og Handelsbanken inn i samarbeid med Vipps. Det skjer samtidig som Facebook nå utfordrer de etablerte bankene med vennebetaling via sin Messenger-app i mange markeder. Norske banker har så langt gjort mye rett, men det er først i tiden fremover de virkelige slagene vil stå.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.