Hvilke krav stilles til fremtidens ledere og arbeidstakere?

OL-medaljene rant inn i Pyeongchang. Idrettens suksess er blant annet bygd på deling av kompetanse. Det kan også næringslivet ta læring av. Uansett hvem vi snakker med, er de alle opptatt av én ting: Hvordan sikre at de har medarbeidere med den riktige kunnskapen og kompetansen i årene fremover.

Alle har et ansvar
Ingen arbeidstakere skal gå ut på dato, fastslo Sanner da en ny rapport om fremtidens kompetansebehov nylig ble lagt frem. Rapporten peker på at Norge står overfor mangel på kompetent arbeidskraft på en rekke områder.  Samtidig gjør tempoet i endringene at mange av dagens ansatte vil oppleve at de eksisterende arbeidsoppgavene vil forsvinne.

Nyansettelser er et godt og viktig bidrag for å øke kompetansen i bedriften. Men det er ikke nok. Og hvis målet om at ingen arbeidstakere skal gå ut på dato, vil det kreve mye. Både av ledere, og ikke minst av ansatte. For selv om ledere er viktige motivatorer og tilretteleggere, har alle ansatte et eget ansvar for å holde seg oppdatert og lære nye ting.

Fem timer ukentlig?
Flere bedrifter satser nå tungt på å løfte kompetansen internt. I Telenor har for eksempel konsernsjef Sigve Brekke utfordret alle sine ansatte til å ta 40 timer videreutdanning i året. «I fremtidens arbeidsliv kan det være at du ikke har en karriere, men flere. Som arbeidsgiver må vi legge til rette for dette. 1,2 millioner timer i videreutdanning er en betydelig investering, men jeg håper det vil gjøre at vi vil ligge i forkant av digitaliseringen», sier Brekke.

Ikke tid, sier du? Noen av de travleste menneskene på jorden, som Bill Gates, Warren Buffet og Barack Obama har hele veien prioritert å lese, studere og fordype seg i nye temaer. De følger det noen kaller fem-timers-regelen.

Lærende arbeidsliv
Vi må slippe de ansatte fri, mener DNB-sjef Rune Bjerke. I denne podkasten snakker han om «gi slipp-ledelse» for å få ting til å skje raskt nok(For den som ikke abonnerer på Silvija Seres og Oslo Business Forums podkast «De som bygger det nye Norge», anbefaler vi det på det varmeste). Ledelsen setter retning, og så skal de ansatte finne ut hvordan. Da blir også læring integrert i arbeidshverdagen.

Få selskaper i Norge har vært like dyktige som Borregaard til å sørge for at ingen arbeidstakere går ut på dato. Industriselskapet er kraftig endret og digital teknologi er tatt i bruk på en rekke områder – blant annet til å samle 16 lokale kontrollrom i ett sentralisert – uten at en eneste ansatt er sagt opp. Ved hjelp av videreutdanning er de ansatte omskolert samtidig som omsetningen har økt.

Det finnes ingen fasitsvar for hva som er riktig for din virksomhet. Det eneste som er sikkert, er at de som ikke utvikler kompetansen til medarbeiderne sine i dag vil sitte igjen som morgendagens tapere

Å utvikle medarbeiderne sine er nemlig også god markedsføring. Bedrifter som ikke skaper et lærende miljø hvor de tar vare på folkene sine vil raskt oppleve at det blir vanskeligere å trekke til seg den beste kompetansen utenfra.

Da kan det fort bli langt mellom seire i konkurransen du står i hver dag.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.