Konnektivitet: Hva og hvorfor?

Konnektivitet: Hva og hvorfor? 

Bedre konnektivitet er en forutsetning for digitaliseringen vi ser i dag. Utallige enheter blir for tiden koblet på nettet, slik at de kan sende og motta data. Da tenker vi ikke bare på mobiler og PC-er. Heller ikke bare ting som klokker, høyttalere, TV-er, alarmer, kjøleskap, varmeovner, lyspærer og alt annet du kan skrive «smart» foran.  

Vi tenker på selvkjørende biler. Sensorer i asfalten på parkeringsplasser, som kan vise i en app hvor det er ledig. Sensorer gjemt ute på jordene på hver side av veien, som måler luftfuktighet og barometrisk trykk, og gir bonden bedre kontroll over avlingene. Sendere på sauene som beiter oppe i heiene. Og langt der ute på havet, millioner av små sensorer ute på oljeplattformene, som samler data fra hele produksjonskjeden – data som skal kunne samles inn og ende opp på en server på tørr landjord. Denne utviklingen forutsetter hurtige og energieffektive metoder for kommunikasjon mellom enheter, med høy grad av forutsigbarhet og sikkerhet. Altså god konnektivitet. 

I dag kan vi plassere ut sensorer på fjerntliggende steder, med batterilevetid på mange år, som kan sende og motta små mengder data over Narrowband IoT-nettet* (NB-IoT) på 4G-infrastrukturen. Det er NB-IoT-sensorer vi ville brukt på parkeringsplassene og ute i åkeren i eksemplene over. Kapasiteten er lav, men teknologien er energieffektiv og gir lang rekkevidde. Samtidig kommer nå 5G, som har mye kortere rekkevidde – men enorm kapasitet. Se eget kapittel for mer om 5G.  

Vi nevnte selvkjørende biler. Foreløpig vil disse i stor grad være avhengig av egne sensorer. Men med stadig bedre konnektivitet vil også flere av analysene kunne skje i sanntid i skyen – både fra eget og samtidig fra tusenvis av andre kjøretøy. Kanskje også sammen med annen data fra trafikkbildet, som syklisters GPS-signaler eller sensorer i lyskryss. Bedre konnektivitet åpner dermed for helt nye muligheter og innovasjoner.  

IoT står for Internet of Things, altså tingenes internett. Se egen introduksjon til tingenes internett for mer om dette. (Narrowband viser til båndbredden som benyttes for dataoverføring mellom NB-IoT-enheter).