Hva brukes VR til?

Hva brukes VR til?

VR-teknologi har eksistert i flere tiår, men det store kommersielle gjennombruddet lar til en viss grad vente på seg. De siste årene har utviklingen riktignok akselerert veldig, ikke minst drevet frem av spillbransjen. Det kommer nå stadig nye og bedre VR-løsninger på markedet, som for eksempel ikke lenger krever at du er koblet til masse kabler og dyrt utstyr. Det kan hende VR snart er både så enkelt, billig og overbevisende at det endelig blir allemannseie.

VR-teknologien har kanskje ikke nådd sitt fulle potensiale, men det er definitivt allerede i bruk – og til langt mer enn bare dataspill. VR kan for eksempel brukes til å gi opplæring og trening i trygge omgivelser. Det brukes i alt fra fly- og båtsimulatorer, til opplæring av kirurger og soldater og annet som ellers ville ha vært dyrt og/eller risikofylt. 

At VR kan ta oss med til «andre verdener» er heller ikke bare verdifullt for spillbransjen, men også innenfor industrien, næringslivet og det offentlige. Eiendomsbransjen bruker for eksempel VR til å gjennomføre virtuelle visninger, og vise deg hvordan din nye leilighet vil se ut før den er bygget. Vi kan gjenskape hele oljeplattformer i VR, og la nytt personell bli kjent med plattformen og trene på oppgavene sine før de reiser ut. Eller et nytt sykehus kan lages i VR før det står ferdig, slik at helsepersonell som skal ta imot akuttpasienter kan gjøre seg godt kjent med de nye omgivelsene – og være klare til den dagen det åpner. 

Ikke minst: Kanskje det mest spennende med virtuell virkelighet handler om hvordan teknologien kan hjelpe med å forstå oss selv bedre, gi oss ny innsikt i hvordan hjernen, persepsjon, bevissthet og virkelighet er skrudd sammen.