Du, jeg og 3D-printing

Du, jeg og 3D-printing 

Drømte du noen gang om å bli astronaut? La oss si for et øyeblikk at du er det, og er plassert på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Midt under noe vedlikeholdsarbeid du holder på med, knekker plutselig en liten del av et spesialverktøy du bruker. Det blir helt ubrukelig – og du har ingen reserve! Dette er viktig vedlikehold, så hva skal du gjøre? Du kan ikke akkurat løpe bort på Jernia og kjøpe en ny.  

I stedet for å måtte skyte opp en rakett til milliarder av kroner lastet med reservedeler, eller vente uker eller måneder på neste planlagte oppskytning, kan NASA heller umiddelbart sende en digital fil – en «oppskrift» på delen – som dere kan printe ut selv, med 3D-printeren på romstasjonen.  

Det er lite sannsynlig at det ikke finnes reservedeler til viktig utstyr på ISS, og dessuten får romstasjonen jevnlig forsyninger fra jorda. Men 3D-printing av utstyr og reservedeler i rommet er like fullt noe NASA jobber med. Det er en 3D-printer på ISS. Teknologien kan nemlig bli livsviktig når vi reiser lenger vekk fra jorda, for eksempel når vi skal til Mars.