AR: Hvordan fungerer det?

AR: Hvordan fungerer det?

Det vi kaller utvidet virkelighet på norsk, er bedre kjent under forkortelsen AR – som igjen er kort for Augmented Reality. AR handler om å bruke kameraer, skjermer, sensorer og annen teknologi til å endre eller «utvide» den verden vi ser omkring oss, ved å legge til digital informasjon. 

I Pokémon Go ser du den virkelige verden foran deg gjennom mobilskjermen (spillet bruker mobilens kamera). Alt er som du kjenner det, bortsett fra at det står et søtt, lite monster ved siden av Monolitten. Du vet at monsteret ikke finnes på ekte, men du kan likevel bevege deg rundt det og se det som del av dine virkelige, fysiske omgivelser – riktignok så lenge du ser gjennom mobilen. Spillet «utvider» altså virkeligheten, eller transformerer den, ved å blande sammen det ekte og det virtuelle. Sammen dannes det en helhetlig virkelighetsopplevelse. Snapchat-filtrene der du kan gi deg selv en digital hatt og solbriller, eller bytte ansikt med en venn, er et annet eksempel på bruk av AR-teknologi på mobilen. 

Mens illusjonen kanskje ikke er komplett så lenge du bare ser dette gjennom mobilskjermen, finnes det også mye mer altoppslukende AR-teknologier – briller og lignende – som legger til digitale objekter i hele synsfeltet ditt, slik at de fysiske og digitale verdenene smelter mer sømløst sammen. 

Slike AR-briller kan minne om VR-briller (altså Virtual Reality, virtuell virkelighet). Men der VR stenger virkeligheten ute og gir brukerne opplevelsen av å være et annet sted, handler AR om å utvide og forbedre den verden vi allerede er en del av og kan se.