Test prototypen

Test prototypen

Når du skal forbedre et produkt eller en tjeneste, eller når du skal skape noe helt nytt, må du prøve deg frem og ikke være redd for å feile.

Du lærer gjennom eksperimentering med kundene og tilbakemeldinger fra dem. Derfor må du prototype og teste – igjen og igjen.

Hvordan teste en prototype?

Her er noen tips til hva som er nyttig å tenke på når du skal teste prototypen din på en kunde eller en bruker:

  • Hvilke spørsmål ønsker du svar på?
  • Hvor skal prototypen testes, og hvordan bør omgivelsene rundt testen settes opp for å skape en mest mulig autentisk opplevelse for brukeren?
  • Hvor mange skal teste prototypen? Start gjerne først med fem testpersoner i målgruppen, og så vurderer du underveis om du har behov for mer innsikt.
  • Hvordan skal prototypetesten dokumenteres? Bruk gjerne video, lydopptak, bilder og notater.

Etter testingen vil du vite om løsningen din skaper verdi for kundene. Da kan du gå videre til neste fase. Har du ikke truffet helt, må du fortsette: Kanskje du må justere prototypen og teste på nytt? Eller må du rett og slett forkaste løsningen og gjøre en ny idéutviklingsprosess basert på all innsikten du nå har?

Papirprototype sendte DNB tilbake til tegnebordet

La oss se på et reelt eksempel. DNB er Norges største bank og har lenge gitt boliglån til alle typer mennesker. I 2014 ønsket banken å vurdere boliglånsprosessen sin på nytt for å se om var mulig konvertere flere av finansieringsbevisene de utsteder til faktiske lånekontrakter.

De lekte med ideen om å lage en finanseringsbevispakke – en fysisk kit som er relevant for kjøpsprosessen og samtidig ha glimt i øye og representere noe mer enn en formell bankforbindelse. De limte sammen en enkel prototype i papp – en liten eske med noen luker til de små verktøyene – og spurte cirka 10-15 kunder hva de syntes.

– Tilbakemeldingen spente fra det likegyldige til de som sa det var helt håpløst. Når du får det direkte fra kunden kan du ikke argumentere imot, har Seksjonsleder for Kundeopplevelse Bedrift, Kristoffer Krohn Eide fortalt til DigitalNorway.