Veien videre

Veien videre

Nesten ferdig! Nå vet du mye om hva bærekraftsmålene går ut på. Du har definert prioriteringer, satt mål og har en plan for å integrere dem i virksomheten. Da gjenstår bare rapportering og kommunikasjon. Eller?

Jo, det er dette som er siste steg i bærekraftskompasset – og i denne veiviseren. Men selvfølgelig er ikke dette slutten på arbeidet med bærekraft. Det er heller begynnelsen. Du fikk kanskje også med deg at bærekraftskompasset er tegnet opp som en sirkel? 

Rapportering og kommunikasjon er steg 5 i bærekraftskompasset

«Bærekraftsmålene gjør det mulig for selskaper å rapportere informasjon om bærekraftig utvikling ved hjelp av felles indikatorer og et delt sett med prioriteringer. Bærekraftskompasset oppfordrer selskaper til å bygge målene inn i sin kommunikasjon og rapportering med interessenter.»

Hva rapportering og kommunikasjon av bærekraft går ut på, dekket vi i modul 2: «Dette må du ha på stell». I dette siste steget vil vi ikke gjenta oss, men heller se på hva som er veien videre. 

Hva er neste steg?

I denne veiviseren har du lært om hovedsakelig tre ting: 

For det første: Hvordan virksomheter kan forholde seg til bærekraft, forberede seg på det som kommer av regler og krav, og kommunisere de tiltakene de gjør (i modulen «Dette må du ha på stell»).

For det andre: Hvordan bærekraft henger sammen med digitalisering, og hvilke spennende forretningsmuligheter som åpner seg opp i skjæringspunktet mellom de to (i modulen «Digitale og grønne trender»),

For det tredje: Hvordan jobbe med bærekraftig forretningsutvikling, på en måte som faktisk fører til endring og resultater (denne modulen, «Iverksett!»).

Neste skritt etter dette er ganske enkelt: Oppfølging, fordyping, og repetisjon. 

Som vi snakket om i forrige steg: All denne jobben er bortkastet, dersom alt dere ender opp med er et flott dokument som ikke reflekteres i forretningsmodellen, i samhandlingen med interessentene eller i de ansattes arbeidshverdag, og som dermed er dømt til forglemmelse. 

Den virkelige jobben er den som gjøres fra dag til dag og uke til uke. I form av hvilke valg dere tar, hva dere bruker tid og penger på, hvem dere samarbeider med, hva slags produkter og tjenester dere utvikler, hva dere rapporterer, hvordan dere kommuniserer. Med innsiktene fra denne prosessen som forankring og rettesnor, og bærekraftsmålene som referanseramme. 

– Ha en oppfølgingsfunksjon

– Å jobbe mot et bærekraftsmål går ikke nødvendigvis smertefritt. Noen steder kan prosessen være enkel, mens det i andre tilfeller vil være utfordrende. Dette er ikke noe dere gjør en gang for alle, men noe dere må jobbe med over tid, sier Lin Jacobsen Hammer, Sustainability Manager i DNV. Hun legger til:

– Det er ikke en slankekur, men en livsstilsendring!

Hun råder derfor til å sørge for at rutinene er gode og integrerte, og at arbeidet blir fulgt opp. Det kan også være lurt å hele tiden være bevisst på å avdekke hull i systemet:

– Kanskje gjør dere noe fantastisk et sted, som kan brukes til å reparere et hull et annet sted? Ta med dere suksesshistoriene til et annet område og bruk det, sier Hammer. 

Hvor går veien for dere?

Har du nå lest denne veiviseren for første gang, tenk på hva som kan være neste skritt for din virksomhet. 

Er det en form for rapportering dere bør gå i gang med? Ser du en superspennende forretningsmulighet knyttet til en form for digital teknologi, som dere bør kaste dere over? Eller skal dere sette sammen en prosjektgruppe til å jobbe dere gjennom verktøyene og stegene i denne modulen som en mer omfattende prosess – altså ta den neste og dypere runden gjennom bærekraftskompasset? Hvem andre hos dere er det som bør vite mer om disse tingene? 

Uansett hvor veien går videre for dere: Så fantastisk at du tar tak i dette, og er på leting etter mulighetene! Da kan både din virksomhet, og resten av oss, gå en litt bedre fremtid i møte.

Lær mer

Klikk deg videre for å finne enda mer innhold og læring om bærekraft og digitalisering. I tillegg til ressursene du finner der, anbefaler vi å se på DNBs enkle bærekraft-guide for små og mellomstore bedrifter, med masse gode tips utviklet av DNB og Virke.