Tegn, noter og lek med idéer

Tegn, noter og lek med idéer

På dette tidlige stadiet handler det om å utforske behov og oppdage muligheter. I etterkant av samtaler med kunder oppstår det kanskje kjapt en hypotese om hvilket problem dere kan løse, og hvordan du kan løse det?

Enten du foretrekker å skrive, lage tankekart, tegne eller visualisere ideen på en annen måte: Det kan være lurt allerede nå å få disse ideene ned på papiret (eller din foretrukne notat-app). Tenk på det som en første skisse av produktet/tjenesten.

Lag en superenkel prototype

Altfor ofte går prosjekter raskt over til relativt kostbare utviklingsløp, uten nok innsikt om løsningens levedyktighet eller behov hos målgruppen.

Senere i veilederen skal vi snakke om prototyping, som handler om å bringe idéer til live på en enkel måte og utforske deres verdi før det investeres mye tid og ressurser i prosjektet. Mens senere prototyper kan ta form av avanserte, funksjonelle applikasjoner eller produkter, kan det faktisk allerede her være verd å teste ut idéene dine i form av en slags superenkel prototype.

Klipp og lim, eller bruk post-it-lapper og tusj og visualiser idéen – uten å tenke på at det skal se fint ut. Se på resultatet, vurder det og kanskje vis det til noen kolleger. Det kan gi deg en første indikasjon på hvorvidt du er inne på noe spennende. Eller om du bokstavelig talt må tilbake til tegnebordet.

Bruk metodekortene

I løpet av denne veiviseren får du mulighet til å laste ned en rekke metodekort. Kortene kan du printe ut og jobbe videre med, for eksempel fylle inn tabeller, klippe ut figurer og løse oppgaver.

Nederst på denne siden kan du laste ned et metodekort for papirprototyping. Dette kortet er spesielt egnet for deg som jobber med for eksempel tjenestedesign og skal utforme en nettside, app eller annen form for brukergrensesnitt. Hvis dette ikke er relevant for ditt prosjekt eller din virksomhet, kan du heller se på det som et eksempel. Kanskje får du noen idéer til hvordan dere kan jobbe med tusj og papir, som er overførbare til deres egen bransje?

Foto: Mindandi – Freepik

… men ikke bli forelsket i idéen helt ennå

Vi har sett at en liten bemerkning fra en kunde kan bli starten på en spennende innovasjonsreise. Du har begynt å utforske hvilke utfordringer som finnes, kommet opp med noen første idéer for å løse dem – og kanskje til og med satt deg ned og laget en skisse eller en enkel prototype.

Samtidig må du huske: Dette er for tidlig for å bli forelsket i idéen du har fått.

Det du heller bør holde fast ved, er behovet du har oppdaget. På veien til å bli et ferdig produkt eller tjeneste skal ideen videreutvikles og innovasjonsprosessen settes i system. Det er det vi skal ta deg med på videre i veiviseren.

Refleksjon

Hvis du nå har begynt å tenke ut en idé, ta et skritt tilbake og tenk: Hvilket behov er det du har oppfattet, som ga deg idéen? Hva var triggeren? Det er det som er det viktigste å ha med seg videre i veiviseren – mens selve idéene kan forandre seg eller skiftes ut.

Foto: Amélie Mourichon – Unsplash