Integrer målene i virksomheten

Integrer målene i virksomheten

Hei, dette er viktig: Uansett hva slags mål dere går for, er det viktig at de integreres i virksomheten. Bare på den måten blir målene noe dere arbeider mot hver eneste dag. 

Det holder ikke med noen ivrige ildsjeler på sidelinjen, eller en setning i et strategidokument som ingen forholder seg til i det daglige arbeidet. 

Skal dere lykkes må satsingen dessuten gjenspeiles i hvordan dere faktisk samhandler med partnere, leverandører, kunder og andre interessenter. I dette steget vil vi gi derfor deg noen kraftige verktøy for å jobbe med forretningsmodellen deres, slik at målene dere har satt kan realiseres hver dag gjennom forretningsdriften. 

Integrering er steg 4 i bærekraftskompasset

«Integrering av bærekraft i kjernevirksomheten og styring («governance»), og innebygging av bærekraftige utviklingsmål på tvers av alle funksjoner i selskapet, er nøkkelen til å nå fastsatte mål. For å forfølge felles mål eller løse systemiske utfordringer, engasjerer selskaper seg i økende grad i partnerskap over hele verdikjeden, innenfor sin sektor eller med myndigheter og sivilsamfunnsorganisasjoner.»

Forankre målene internt og eksternt

Hvem er det som er pådriver for bærekraft-arbeidet i virksomheten? Er det mange som ikke forholder seg så mye til det, eller som er skeptiske? Hva vil dette bety for deres hverdag?

Det er viktig å skape den genuine forståelsen av hvorfor en gjør en endring. Gi den enkelte mulighet til å ta eierskap til bærekraft-satsingen og oppleve at det er rom for å bruke tid og krefter på det.  

Poenget er å sørge for at målene, og eventuelle endringer i hvordan dere skal jobbe, får en naturlig og integrert plass i arbeidshverdagen – i stedet for å oppfattes som merarbeid som kommer inn fra sidelinjen. 

Forankre arbeidet i eksisterende systemer og prosesser, og gjør delmålene til en naturlig del av mellomledernes eksisterende arbeidsområder. Lag også klare mål per medarbeider. Det handler om å bygge kultur og å sikre at alle får følelsen av å bidra til et større fellesskap.

De samme tingene gjelder overfor eksterne interessenter. Gi dem muligheten til å ta eierskap over tingene de trenger å endre. Gjør dette til en naturlig del av hvordan dere samhandler, i stedet for å være noe ekstra dere pålegger dem å utføre eller ta stilling til. Anbefal gjerne interessentene dine å ta denne veiviseren! 

Forankre målene med Flourishing Business Canvas

Et kraftig verktøy som hjelper deg med å forankre målene deres i forretningsmodellen, er Flourishing Business Canvas (FBC). 

Fargene i FBC

FBC-tavlen har tre ulike bakgrunnsfarger. Se det for deg i 3D – der det som er lenger «bak», favner alt som er «nærmere»:

Miljøet (bakerst, mørkegrønt) omfatter- og er en forutsetning for samfunnet (i midten, lysegrønt), som igjen rommer økonomien (forrest, gult).

Et FBC er en tavle delt opp i 16 felter, som beskriver ulike aspekter ved bedriften din og hvordan disse henger sammen. Du kan bruke det til å beskrive forretningsmodellen dere har i dag, eller til å designe en forretningsmodell for fremtiden. 

Blant de 16 feltene i et FBC, vil du kjenne igjen mange temaer vi allerede har vært innom. Interessenter og mål, for eksempel. Grunnarbeidet er altså langt på vei gjort. Herlig! Det du får her, er et verktøy for å sette det hele i system og se det store, sammensatte bildet. 

16 felter – fire bolker

De 16 feltene er gruppert i fire tydelige bolker, som representerer hvert sitt perspektiv på forretningsmodellen: 

Mennesker (People)
Fokus: hvem? Inneholder felter for interessenter, forholdet til disse, og kanaler/kontaktpunkter, samt økosystem-aktører (hvem og hva kan ha interesse av at denne virksomheten eksisterer?) og behov (hva slags grunnleggende menneskelige behov kan virksomheten fylle eller forhindre?).

Verdier (Value)
Fokus: hva? Inneholder felter for hva slags verdier du er med på å skape (for virksomheten, for deres interessenter, og for miljø og samfunn) – og samtidig hva slags verdier dere kan være med på å ødelegge. 

Prosess (Process)
Fokus: hvor og hvordan? Inneholder feltene ressurser, partnerskap, aktiviteter og styring (governance), samt naturressurser (alle håndgripelige materialer som er involvert) og økosystemtjenester (alt av naturlige prosesser, vær og vind og fornybare ressurser som kan påvirke eller påvirkes av virksomheten).

Utfall (Outcomes)
Fokus: hvorfor? Inneholder felter for kostnader, mål og gevinster – og da både økonomisk, samfunnsmessig og miljømessig.

Kom i gang med Flourishing Business Canvas

FBC er laget med workshop i tankene, der en leder- eller prosjektgruppe kan fylle feltene med (digitale eller fysiske) post-it-lapper. For å få maksimalt ut av verktøyet, kan det dessuten være nødvendig med en større og mer grundig prosess, som er ledet av noen med ekspertise på dette, og som foregår over flere dager eller uker. 

Men når det er sagt, er vi – som du har skjønt! – glad i å kaste deg ut på dypt vann og la deg prøve. Ideelt sett bør du prøve det med minst én annen person. Det lærer du masse av, men du kan komme frem til mye nyttig på egenhånd også. 

For å komme i gang, anbefaler vi å starte med å bruke FBC til å beskrive virksomheten din slik den er i dag. Så slipper du å tenke design og innovasjon samtidig som du lærer å bruke det. Senere kan du lage en ny versjon for hvordan det kan se ut om et år, eller to eller fem. 

Jobb gjerne med post-it-lapper på en digital eller fysisk tavle. Hvordan du vil fylle ut feltene – punktlister, avsnitt, tall? – er opp til deg, men vi anbefaler å gå metodisk til verks, med metoden vi skisserer nedenfor. 

📝 Oppgave: Prøv deg i FBC!

Du er klar til å prøve å fylle et Flourishing Business Canvas. Stilig!

Start med noen få felt av gangen, som har en tydelig sammenheng. Vi anbefaler å starte med disse tre:

Interessenter (stakeholders)
Disse har du jo allerede kartlagt? Begynn med den aller viktigste her, for eksempel «bedriftskunder i turistnæringen i Oslo-området», som vi brukte som eksempel tidligere.

Samskapte verdier (value co-creations)
Hva slags positive verdier skaper virksomheten sammen med interessentene deres? På hvilke måter tilfredsstiller dere behov for aktører i økosystemet? Her kan du i første omgang føre inn hva slags positiv verdi du skaper sammen med den viktigste interessenten – den du nettopp førte opp.

Aktiviteter (activities)
Hva slags verdiskapende arbeid, i form av forretningsprosesser, er nødvendig for å oppnå virksomhetens mål? Hva er det dere faktisk gjør for å skape disse verdiene sammen med interessentene?

Når du har din viktigste interessent, verdiskaping og aktivitet: fortell en historie som forbinder dem! For eksempel «X er en av våre viktigste interessenter. Sammen skaper vi Y verdi, gjennom Z aktiviteter …».

Gå noen runder og gjenta dette med 3-4 av deres viktigste interessenter, til du har totalt 9-12 lapper / oppføringer på lerretet. Deretter kan du ta for deg et annet trekløver av bokser. Vi anbefaler disse tre:

Mål (goals)
Hva er målene som virksomheten og interessentene deres har blitt enige om? Hvordan ser suksess ut for dere: miljømessig, sosialt og økonomisk? Husk: dette har du jo også med deg fra de forrige stegene, om du har løst oppgavene underveis!

Økosystem-aktører (ecosystem actors)
Hvem er det – for eksempel mennesker, myndigheter, andre livsformer (vanligvis representert av en frivillig organisasjon) – som har en interesse av det faktum at virksomheten din eksisterer? Hvem av dem kan bli interessenter (direkte påvirke eller påvirkes av virksomheten) i fremtiden?

Behov (needs)
Hvilke grunnleggende behov for aktører i økosystemet har virksomheten til hensikt å tilfredsstille – eller kan hindre?

Igjen kan du fortelle en historie som knytter disse tingene sammen med de eksisterende oppføringene på lerretet – slik at du alltid forstår hvordan alt henger sammen og integreres i en komplett forretningsmodell. 

Som før kan du jobbe deg gjennom disse tre feltene i flere runder. Underveis vil du kanskje også få lyst til å endre noe av det du skrev i de aller første feltene. Det er bare bra. Slik utvikler hele FBC-et seg. 

Slik kan det fortsette – til hele greia tar form. Hvilke flere felter kan du se sammenhenger mellom, og fortelle historier om? 

Fortsett slik du ønsker, men hold deg til 2-3 felter av gangen, og jobb med dem på samme måte som over. Ikke fall for fristelsen å bare lage en liste for hver boks. Da blir det fort veldig komplisert å se hvordan de ulike tingene henger sammen med hverandre, og du kan gå deg vill. 

Går du frem som beskrevet over, vil du være godt rustet til å fortelle historien om den nåværende eller fremtidige forretningsmodellen til kollegaene dine, når du er klar for å vise frem arbeidet ditt. Hvis du gjør dette, anbefaler vi sterkt at du starter historien med et tomt lerret, og deretter legger til post-it-lappene du har laget mens du forteller den delen av historien.

For å se et eksempel på en historie om en bedrift som ble fortalt ved hjelp av FBC, kan du se denne og de to påfølgende videoene: