Definer prioriteringer med en vesentlighetsanalyse

Definer prioriteringer med en vesentlighetsanalyse

Det finnes to ulike måter å se på hva slags bærekraftsutfordringer som utgjør en vesentlig risiko eller mulighet for virksomheten din: 

I hvilken grad påvirker eller påvirkes virksomheten av dette? Og på den annen side, hvor viktig er det for virksomheten, interessentene deres og samfunnet for øvrig?

En vesentlighetsanalyse er en steg-for-steg-prosess der vi går systematisk til verks for å finne de mest vesentlige tiltakene for en virksomhet. Den består av fire enkle oppgaver som vi vil gå gjennom i dette steget.

Resultatet av analysen er en oversikt over hvilke utfordringer og muligheter dere sannsynligvis bør prioritere i bærekraftsarbeidet deres.

Prøv deg på oppgavene på egenhånd i første omgang. Senere kan du gjøre en mer grundig analyse basert på grundig kartlegging, sammen med virksomhetens ledergruppe. Husk: skal det bli fart på bærekraftsarbeidet, må det være forankret helt på toppen!

Å definere prioriteringer er steg 2 i bærekraftskompasset

«For å utnytte de viktigste forretningsmulighetene som bærekraftsmålene gir og redusere risikoen, oppfordres selskaper til å definere sine prioriteringer basert på en vurdering av deres positive og negative, nåværende og potensielle innvirkning på bærekraftsmålene på tvers av verdikjedene.»

Aktivitet 1: Hvem er deres viktigste interessenter? 

Dette må du huske på: Virksomheten din eksisterer ikke i isolasjon. Eiere, investorer, myndigheter, lokalsamfunn, ansatte, fagforeninger, kunder og leverandører er blant aktørene som dere påvirker og/eller påvirkes av. Dette er det vi samlet kaller virksomhetens interessenter.

Første del av grunnarbeidet i en vesentlighetsanalyse, er å definere hvem som er virksomhetens viktigste interessenter.

NB: Husker du? Vi har snakket om dette tidligere, i steget «Hva må du dokumentere?». Gjorde du deg opp noen tanker der, har du et godt utgangspunkt for oppgaven vi nå vil gi deg!

📝 Oppgave 1: Definer interessenter

Hvem er deres interessentgrupper? Skriv ned alle du kommer på, enten digitalt (f.eks. i Miro) eller på hver sin post-it-lapp. Bruk stikkordsform (alt fra «Eiere» til «Bedriftskunder i turistnæringen i Oslo-området»).

Når du har skrevet ned alle interessentene du kommer på, er neste steg å sortere disse i prioritert rekkefølge – fra mest til minst viktig.

Aktivitet 2: Hva forventer interessentene av dere?

Virksomhetens interessenter vil ha en rekke krav og forventninger til dere.

For eksempel kan investorer kreve at dere forholder dere til visse sertifiseringer. Kunder vil foretrekke å kjøpe produkter og tjenester av noen som gjør alt de kan for å beskytte naturen, til lands og til havs. Ansatte og fagforeninger vil kreve at dere legger til rette for gode arbeidsforhold og rettferdig arbeidsliv.

Andre igjen kan være spesielt opptatt av gjenbruk og resirkulering, utdanningsmuligheter for alle, bekjempelse av økonomisk ulikhet, tilgang på helsetjenester, arbeid for likestilling mellom kjønnene, kutt av klimagassutslipp, og så videre. 

Slike krav og forventninger må du ta stilling til, dersom du vil jobbe med bærekraft på en meningsfull måte.

Derfor er neste del av vesentlighetsanalysen å kartlegge disse forventningene.

I første omgang kan du gjøre dette helt enkelt og skrive ned hva du tror er interessentenes forventinger. Når dere senere skal gjøre en mer grundig prosess, bør du imidlertid gjennomføre intervjuer, kartlegge data og innsikt dere har om interessentene, og så videre – altså legge til grunn et skikkelig innsiktsarbeid.

📝 Oppgave 2: Kartlegg forventninger

Ta utgangspunkt i de interessentene du prioriterte høyest i forrige oppgave.

Skriv ned – fortsatt i stikkordsform – opptil tre forventninger du tror hver av dem har til virksomheten din.

For eksempel hvis interessentgruppen er «Ansatte», kan en forventning være «Godt arbeidsmiljø». Mens enkelte bedriftskunder kan ha «Miljøfyrtårn» som en konkret forventning av dere. Se på bærekraftsmålene, EU-taksonomien og annet du har lært i veiviseren, hvis du står fast med dette.

Aktivitet 3: Hva er det viktigste for bedriften? 

Hittil har vi snakket mye om virksomhetens interessenter. Men før vi kan definere prioriteringer, må vi også ta med oss hva som er mest viktig og relevant for virksomheten i seg selv.

Hva slags innvirkning har dere på miljø og samfunn – enten positivt eller negativt, direkte eller indirekte, nåværende eller potensielt? Hvor finnes det risiko, og hvor finnes det muligheter? Her er det relevant å huske på både det du har lært om krav og sertifiseringer, og om mulighetene som ligger i ulike digitale teknologier.

📝 Oppgave 3: Definer viktige temaer for virksomheten

I forrige oppgave fylte du ut hvilke utfordringer, muligheter og tiltak som er viktige for virksomhetens interessenter. Men hva er det som er viktig for virksomheten selv?

Skriv ned – fortsatt i stikkordsform – hvilke områder dere selv er mest opptatt av, og der du tror dere kan ha størst påvirkning.

Aktivitet 4: Finn prioriteringene deres

Så er vi endelig fremme ved å definere prioriteringene! 

Du har listet opp forventningene til de de viktigste interessentene, og de viktigste områdene for din egen virksomhet. Nå skal vi plotte disse inn i en matrise for å visualisere det og identifisere hvilke som bør prioriteres.

📝 Oppgave 4: Definer prioriteringer

I de foregående oppgavene har du listet opp en rekke temaer – både det som interessentene forventer, og det virksomheten selv er opptatt av. Nå skal du prioritere hvert enkelt av disse etter både hvor viktig det er for interessenten, og hvor viktig det er for virksomheten.

Hvis du bruker penn og papir (eller et digitalt verktøy som Miro) kan du tegne opp en figur med to akser – som en stor «L». Den vertikale Y-aksen kaller du «Viktig for interessenter». Den horisontale X-aksen kaller du «Viktig for virksomheten». 

Så kan du gå i gang med å plotte inn temaene: Jo viktigere noe er for interessentene deres, dess høyere opp setter du det i matrisen. Jo viktigere det er for dere selv, dess lenger til høyre plasserer du det.

Det som dermed havner langt oppe og til høyre, er områder dere bør prioritere å ta tak i!

Kilde: Oslo børs’ veileder for rapportering av samfunnsansvar (PDF)