fbpx

Tech: Cloud services

Datamaskiner og smarttelefoner blir stadig kraftigere, samtidig som vi blir mindre avhengige av dem. Det vi trenger av lagringsplass, verktøy, programvare og prosesseringskraft, setter vi heller ut til eksterne tjenere – det vi populært kaller «nettskyen».

I takt med digitaliseringen opplever mange bedrifter et økende behov for lagring og prosessering av data. Cloud services (skytjenester på norsk) gjør det mulig å outsource dette, i stedet for å bygge opp egne serverparker. Ved å benytte seg av skytjenester blir vi mindre avhengige av egen maskinvare, så lenge vi har tilgang til den eksterne tjeneren – som regel via nettet.

Uten cloud-løsningen ville den raske digitale utviklingen som skjer i dag rett og slett ikke være mulig på grunn av mangel på kapasitet.

Hvorfor er cloud services nyttig?

Det er mer kostnadseffektivt å benytte seg av tredjeparter som har databehandling som sin kjernevirksomhet, enn at hver enkelt bedrift skal bygge opp sin egen infrastruktur og kompetanse.

En annen stor fordel, fordi filene og verktøyene du trenger ligger i «skyen», er at du kan få tilgang på dem uansett hvor du er og hvilken enhet du jobber fra.

Sist men ikke minst åpner skybasert programvare for mange nyttige produktivitetsverktøy, for eksempel at flere personer kan jobbe i de samme filene samtidig.

Hvordan kan cloud services benyttes?

Cloud services omfatter alt fra totalleverandører til helt spesialiserte skytjenester, for eksempel samarbeids- og kommunikasjonsverktøy, analyseverktøy og skylagring.

Hva som er relevant vil variere fra bedrift til bedrift, men skytjenester kan i alle tilfeller benyttes til å få enklere tilgang på filer, samt øke bedriftens databehandlingskapasitet uten å måtte bygge ut egen infrastruktur.

Eksempler på bruk av cloud services

Selv om cloud services er dominert av giganter som Microsoft, Amazon og Google, finner du også et mylder av andre aktører – helt ned til små, norske gründerbedrifter med noen få ansatte.

For eksempel er Hovedkvarteret IT på Grünerløkka i Oslo et lite selskap som er en totalleverandør for Apple-baserte bedrifter, inkludert skytjenster på deres servere.

Eller Jottacloud, en norsk konkurrent til skylagringstjenester som OneDrive og Dropbox, som garanterer at filene dine vil ligge på miljøvennlige servere – enten her i Norge eller i land med tilsvarende strenge personvernlover.

Videre lesning

Trenger du ytterligere introduksjon til nettskyen? Microsoft har en fin nybegynner-guide.

Dropbox er en av de mest kjente skytjenestene. I dette intervjuet forteller gründer Drew Houston historien om oppstarten og veien til 500 millioner brukere.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.