Digitale Veivisere: Svarte penger. Grønt skifte. Smarte paller.

De selges på svartebørsen, får skylden for å ødelegge miljøet og reiser kloden rundt under forhold ingen har forstått. Livet som lastepall er belastende. Nå har Langhus-bedriften Norsk Lastbærer Pool lansert en ‘smart’ digital pall som kan transformere bransjen.

-Vi i Vesten kaster rundt halvparten av maten vår fra den produseres til den havner på kjøkkenbordet, forklarer Tom Romanich, som har ansvaret for forretningsutvikling og IT hos Norsk Lastbærer Pool (NLP).

Lastbærer er bransjens ord for ‘pall’ og ‘kasse’. De er kanskje ikke de første produktene vi tenker på i forbindelse med digitalisering. Men NLP har lenge ligget langt fremme i utviklingen av digitale løsninger, og lanserer til høsten et produkt – «Smartpall» – de tror kan spare miljøet på både opplagte og overraskende måter.

NO ONE LEFT BEHIND: Når alle vet hvor pallene befinner seg slipper man å sitte på store lagre av paller.

 

-Det er en pall som via en mobilsender kan gi beskjed om hvor den er og hvilken temperatur den befinner seg i. Den kan via mobilnettet gi ganske nøyaktig beskjed om hvor den befinner seg. Vi samarbeider med Telenor om løsningen, forklarer han.

NLP har allerede mange interessenter for løsningen, blant dem Asko og en rekke fiskeprodusenter. Romanich bruker nettopp frakt av fisk som eksempel på hvor stor betydning den relativt enkle digitale løsningen kan få for miljøet:

-Når en fiskeprodusent i dag sender fisk fra for eksempel Norge til Frankrike, er det relativt vanskelig å dokumentere hvilke temperaturer fisken har befunnet seg i underveis. Med «Smartpallen» vil man kunne forenkle denne prosessen. Når kjøperen av fisken har denne dataen, kan holdbarhetsdatoen settes til et senere tidspunkt, sier han.

-Dette gjelder transport av ferskvare generelt. Når kjøperen har temperaturen, kan holdbarheten økes. Det vil kunne gi enorme miljøbesparelser for de som legger til rette for denne muligheten.

STOR IDE FRA LILLE LANGHUS: Når man vet hvor maten har vært kan man sette mer presis holdbarhetsdato.

 

Digitaliseringen av paller

NLP har i flere år vist hvordan relativt enkle digitale virkemidler kan transformere en bransje. Tidligere har de utviklet et nettbasert system for føring og sporing av lastbærere mellom to eller flere parter som gir god kontroll på beholdningen av paller. Dermed er den tidligere manuelle pallekvitteringen i dagligvarebransjen historie.

Før NLPs tid var det ingen eller dårlig kontroll på flyten av paller i norsk dagligvare. NLP ble opprettet av leverandørene og dagligvarehandelen i 2006 for å få kontroll. Nå har alle kasser og paller et unikt nummer på 18 sifre som kan leses som et elektronisk signal (RFID). NLP har lenge vært fremoverlent på å implementere teknologiske nyvinninger, og bruker blant annet autonome roboter i lagerhallene sine.

-Vi har dermed relativt god kontroll på de 1,5 millioner pallene og 2 millioner kassene som til enhver tid er i omløp i Norge, forteller Romanich.

Systemet sparer brukerne for mye tid og gir langt bedre kontroll på saldoen av lastbærere. At de alltid vet hvor de ulike lastbærerne befinner seg gjør at virksomheten er den virkelige driveren for effektivitet og har doblet utnyttelsesgraden, noe som er bra for både miljøet og lønnsomheten. De enkle bestillingsrutinene gir god leveringssikkerhet, og gjør det dermed unødvendig med noe stort lagerhold av lastbærere på kundens eget lager.

DIGITALT PÅ INNSIDEN: Paller og kasser har vi hatt så lenge vi har fraktet varer fra ett sted til et annet. Norsk Lastbærer Pool har lenge vært en frontløper innen digitalisering.

Bedre enn sitt miljørykte

Romanich mener plastpallene og -kassene til NLP har fått et urettmessig dårlig rykte som miljøversting.

-Tro det eller ei, våre paller og kasser er mer miljøvennlige enn de tradisjonelle av tre og papp, sier han.

-Papp er engangsemballasje og europallene i tre må vrakes eller repareres etter 15 måneder. Våre paller av plast er mindre miljøvennlige å produsere, men vinner totalt fordi de har en levetid på rundt 15 år.

Nå vil Smartpallen hjelpe NLPs kunder med å gjøre varetransport langt mer miljøvennlig. Romanich vender tilbake til eksempelet med fisken:

-Ifølge fiskeriministeren spås en femdobling av fiskeproduksjonen i Norge før 2050. Store europeiske kjøpere som Carrefour innfører stadig strengere regler og krever bedre sporing. Digitalisering vil hjelpe Norge å bli en foretrukket leverandør, mener Romanich:

-Ikke bare en råvareleverandør, men også en leverandør av tjenester!

FAKTA: Norsk Lastbærer Pool

  • Norsk Lastbærer Pool (NLP) er eid av leverandørsiden og dagligvarehandelen – med femti prosent eierskap hver hos bransjeforeningene DLF og DMF. NLP ble etablert i juni 2006 for å håndtere Europallen, som da medførte høye kostnader, svinn og relativt høy miljøpåvirkning.
  • Bransjens visjon var innføring av nye lastbærere i plast med sporingsmulighet som var mer miljøvennlige og til lavest mulig logistikkostnad for bransjen totalt.
  • I dag er 1,5 millioner kasser og 2 millioner paller fra NLP ute til enhver tid. NLP jobber kontinuerlig med nye digitale løsninger.
  • Aktuell: Til høsten lanseres «Smartpallen» som kontinuerlig måler temperatur på produktene den bærer.

 

I artikkelserien «Digitale Veivisere» løfter vi i DIGITALNORWAY frem virksomheter som på forbilledlig vis har lyktes med digital innovasjon – fra våre kjente og kjære næringslivskjemper, til overraskende nytenkere vi vanligvis ikke tenker på i samme åndedrag som ‘digitalisering’.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.