Digital Tendens: Den samvittighetsfulle ingeniøren

De store techselskapene har en lang og hemmelig historie med å bygge for myndighetene. I det siste har en bølge av ansattes protester drevet selskaper som Google og Microsoft ut av milliardkontrakter.

I hele teknologibransjen krever ansatte større innsikt i hvordan selskapene bruker teknologien de er med på å utvikle. I gigantselskaper som Amazon, Google, Microsoft og Salesforce forlanger ingeniører og programmerere svar på om produktene de utvikler brukes til for eksempel overvåking i Kina eller i militære prosjekter.

Dette er nye takter i en bransje der ansatte sjelden har trukket fra gardinene. Det er en kultur for å vise tillit til ledelsen, som samtidig er forsterket med flere lag av juss og tausehetserklæringer og etterforskning av varslere.

En motstand av sin tid

Den nye motstanden reflekterer nytt engasjement i Trump-æraen, og samtidig hvordan mange teknologiselskaper som vokste seg store på å selge til forbrukermarkedet, fortsetter veksten gjennom samarbeid med myndighetene, skriver New York Times.

I tillegg er det tydeligere  hvordan den aktuelle teknologien kan brukes til å gjøre skade. De kontroversielle prosjektene gjelder alt fra ansiktsgjenkjennelses-teknologi som kan brukes på uanende borgere, til skytjenester og analyse som inntil et par år siden kun ville skjedd på en maskin inne hos Pentagon.

Betent kunnskap. Ikke alle vil jobbe i selskaper som bidrar til utvikling av for eksempel ubemannede droner, viser det seg. Andre mener det er et selskaps plikt å bidra til eget lands forsvar. Men kanskje ikke Kinas? (Foto: Deposit)

Stor teknologi, stort ansvar

Protest-trenden begynte hos Google i sommer.

”Du kan tenke du bygger teknologi for en spesiell hensikt, og så oppdage at det brukes til noe helt annet,” sier en senior programutvikler til New York Times. Hun sa opp i Google i juni på grunn selskapets involvering i Project Maven – et prosjekt iverksatt av det amerikanske forsvaret for å bygge kunstig intelligens inn i droneangrep. Press fra ansatte førte til at Google i sommer droppet å fornye kontrakten på prosjektet, rapporterer The Washington Post. Google er også under press fra ansatte angående søkeprogramvare som ”vil tilfredsstille Kinas behov for sensur”. Selskapet har også sagt at de ikke kommer til å by på Pentagons gigantiske sky-prosjekt Joint Enterprise Defense Inititative (JEDI).

Ansatte hos blant annet Google, Microsoft og Amazon – og i en rekke mindre bedrifter – har signert opprop og kritisert hvordan teknologi de har vært med å utvikle er blitt brukt. Ofte er det vanskelig for alle å vite hva selskapene bruker teknologien. Ingeniørene bygger ofte algoritmer, databaser og maskinvare som ligger til grunn for alle selskapets produkter. Et opprop i Microsoft som begynte med 7 ansatte fikk 457 signaturer: ”Vi er del av en voksende bevegelse i industrien som anerkjenner ansvaret som ligger i at de som utvikler mektig teknologi forsikrer seg om at det brukes til gode og ikke skadelige formål,” står det blant annet, ifølge Wired.

Teknologihelter vil være gode

I en bransje besatt på å rekruttere de skarpeste hodene, er slike protester ubehagelige. Studenter ved mange av de beste universitetene truer nå med å boikotte selskaper som ikke avklarer sitt forhold til teknologiens videre bruk.

Silicon Valley har lenge rekruttert ved å invitere til å være med å endre verden. Ansatte oppfordres til å gjøre jobben til en forlengelse av deres sosiale identitet. ”Folk som vil være teknologihelter vil ikke være implisert i brudd på menneskerettighetene,” sier en Google-ansatt som var med å protestere mot Project Maven, til Wired.

Amazon- og Washington Post-eier Jeff Bezos er derimot tydelig på at store selskaper bør samarbeide med Pentagon.

“Hvis store tech-selskaper vender ryggen til Forsvarsdepartementet kommer landet vårt til å være i masse trøbbel,” sier han til Wired.

“Det gir ikke mening for meg. En leders jobb er å fatte de riktige avgjørelsene, selv når det er upopulært”.

 

 

Kilder

New York Times

Tech Workers Now Want to Know: What Are We Building This For?

New York Times intervjuer blant annet Laura Nolan, en programmerer i Irland som sa opp i Google på grunn av selskapets involvering i Project Maven, et prosjekt for å bygge kunstig intelligens for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Wired

Why Tech Worker Dissent Is Going Viral

Opprøret er en del an voksende politisk oppvåkning blant mange teknologiansatte om bruken av produktene de utvikler, skriver Wired.

New York Times

Microsoft Employees Question C.E.O. Over Company’s Contract With ICE

I følge New York Times signerte 300.000 et opprop til Microsoft-sjef Satya Nadella om å kansellere en kontrakt med de amerikanske immigrasjonsmyndighetene.

The Washington Post

Google CEO quietly met with military leaders at the Pentagon

Hvordan Google prøver å bevare et godt forhold til både sine ansatte og militære ledere.

Wired

Archivist Leslie Berlin Tackles Silicon Valley's Past in 'Troublemakers'

De store teknologiselskapene har samarbeidet med myndigheter og forsvar tidligere, fra IBMs tvilsomme involvering under Den andre verdenskrig til fremoverlente prosjekter på syttitallet.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.