Dette betyr neste generasjon mobilnett for deg

For ti år siden var det utenkelig å se fotball-VM via mobilnettet. I dag er det en selvfølge. 4G, som ble lansert for ca åtte år siden, har fikset dette. Nettet er blitt så godt at vi tar det for gitt.

Nå står en ny generasjon mobilteknologi for døren. Under Mobile World Congress i Barcelona var den nye teknologien, 5G, et av de heteste temaene. Hvordan vil 5G påvirke norsk næringsliv? Vi ba Telenors 5G-ekspert Patrick Waldemar om innsikten vi trenger for å henge med.

Aller først: hva er 5G?

5G er mer enn bare høye hastigheter og minimale forsinkelser, det er teknologien som er laget for å suge enorme mengder data direkte fra sensorene og mate disse direkte inn i kunstig intelligens-algoritmene. Samtidig kan hver enkelt tjeneste, for eksempel helsetjenesten eller et transportnettverk, få sitt eget lukkede nett med egne kvalitetskrav.

Hva betyr dette egentlig?

For å forstå 5G kan det være nyttig å ta et blikk i bakspeilet. Nye mobilteknologier har dukket opp omtrent hvert tiende år. Der 2G på 1990-tallet kun dreide seg om tale, bragte 3G med seg muligheten for surfing. Men hastigheten var lav, prisen høy og brukervennligheten dårlig.

Først med inntoget av smarttelefonene og 4G i 2010 skapte det en eksplosjon i nye og innovative tjenester. Mobilen ble den allestedsnærværende koordinatoren i våre liv.

Når 5G for alvor blir lansert rundt 2020 kan antallet sensorer øke fra 1000 til en million enheter per kvadratkilometer. På samme måte som Iphone viste vei for hvordan mobilbruken ville endre seg når 4G ble lansert i 2010, ser vi nå konturene av hva sensorer gjør med smarte byer og smarte bygg.

Hvordan vil dette skje?

Fremover blir det like viktig for Telenor å bli en partner for bransjer og selskaper som vil endre seg, som bare en leverandør av nettverkstilgang.

For å lykkes med dette går vi i dialog med både selskaper og bransjer. Vi kartlegger da behovene og søker løsninger for selskapene og bransjene.  Telenor har lansert sine første produkter for smarte bygg, og har en portefølje av produkter også innen velferdsteknologi og helse, smart by og -kommune, med mer. Jeg oppfordrer selskaper som er interessert i mer informasjon om mulighetene til å ta kontakt eller delta på arrangementene som er nevnt under.

Hvor vil vi se 5G først?

5G vil rulles ut der det finnes konkrete behov for teknologien. 4G vil fortsatt være nettet som de fleste av oss surfer på i overskuelig fremtid, men 4G vil også utvikles og oppgraderes.

Ved siden av piloter med selvkjørende biler, ser vi at amerikanske operatører tar i bruk 5G for å levere fast bredbånd via mobilnettet. Det forventes også å skje i Norge. Med 5G kan vi i fremtiden levere opptil 10 gigabit per sekund rett hjem. Kapasitetsbehov gjør at både fibernettet og radionettet fortsetter å være viktig for våre kommunikasjonsløsninger.

5G vil i tillegg til mobilt bredbånd kunne bli tilbudt som fast bredbåndstilgang til husstander og bedrifter i områder uten fibernett. Nødetatene vil få egne sikre og effektive løsninger for krisesituasjoner basert på 5G-teknologi, blant annet for samordning av kommunikasjon med lyd, video, kart, posisjonering, førstehjelp, styring av droner, mm. 5G forventes å være en driver i den digitale transformasjonen til fremtidens IKT-samfunn, for eksempel med sensor- og kommunikasjonsløsninger for smarte byer, autonome transportløsninger og nødnett.

Kilder

1

CNBC

What to expect from the biggest mobile show on earth

Mobile World Congress (MWC) is the biggest mobile event in the world, and often sees electronics giants like Samsung, Sony and Huawei launch their latest devices.

2

5G-PPP

The 5G Infrastructure Public Private Partnership

There will be very strong 5G-PPP presence at this Years EUCNC conference in Ljubljana in June.

Følg med på Norges digitalisering!

Du kan melde deg av nyhetsbrevet via linken i bunnteksten i nyhetsbrevet. Informasjon om våre retningslinjer for personvern finner du på vår hjemmeside.