Uken i bits og bytes

h

Foto: Intelligencer, The Economist, AP, Wired
Facebooks dårlige dager. Blockchain-revolusjonen er utsatt. AIs seige halleluja. Her er ukens snakkiser, anbefalinger - og alt du trenger for å skinne på morgenmøtet.

God Fredag! Vår ukentlige radar på hva ‘alle’ har snakket om i digitaliseringens verden preges av at Big Techs dårlige år nettopp ble dårligere – med juling på børsene og Facebooks tvilsomme krisehåndtering som den store lunsjsamtalen.

—0—

SNAKKIS 1: FACEBOOKS ANNUS HORRIBILIS

Silicon Valley og techverden har summet denne uken etter en omfattende, pinlig og fordømmende reportasje om Facebook i New York Times. Artikkelen avdekker selskapets aggressive håndtering av de mange kontroversene knyttet til falske nyheter og tredjeparters misbruk av den mektige plattformen. Facebook sier saken inneholder en del feil. Axios dekker Mark Zuckerbergs påfølgende opptreden på CNN godt her. (Flere gode kilder i leselisten lenger ned!).

Fem journalister har gravd i et gigantisk selskap på toppen av sin velmakt og vist hvordan det bruker alle triksene i spin-boken: hal ut, skjul, påvirk, angrip konkurrentene, benekt alt. Mangelen på åpenhet er det siste året blitt et ømtålig tema for hele Silicon Valley, der ydmykhet tilsynelatende er mangelvare.

Graveartikkelen avdekker blant annet en ledelse uforberedt på krisene fordi de var opptatt med jakt, fedrepermisjoner og kvinnenettverksbygging. Verken CEO Mark Zuckerberg eller COO Sheryl Sandberg hadde forutsett at det fremoverlente selskapet deres kunne kobles til antidemokratiske krefter. En kommentator i Fortune oppsummerte det slik: «Silicon Valley-selskaper liker å late som de er spesielle på en eller annen moralsk, etisk eller eksistensiell måte. Det viser seg at de bare er selskaper.»

—0—

SNAKKIS 2: AI ER FORTSATT PÅ VEI, MEN HVOR ER EGENTLIG VEIEN?

‘Alle’ snakker fortsatt om kunstig intelligens. Nasjoner strides om å bli ledende i en utvikling som vil ha stor innvirkning på næringslivet, og som vil gi dem som er tidlig ute et forsprang på markedene sine. I Norge følger vi spesielt med på miljøet rundt NTNUs Norwegian Open AI Lab, som støttes av flere av våre største selskaper og skal la norske bedrifter ta AI-ledelsen innen felt der nasjonen er sterk.

Men fortsatt er det et stort gap mellom forventninger og implementering. Undersøkelser Microsoft viste til denne uken, viser at mens ledere er bevisste på rollen AI kan spille i bransjene deres, så bruker bare 3-4 prosent av selskaper AI til å utvikle kjerneområdene sine.

En rapport fra Microsoft og Ey i sommer, «Artificial Intelligence in Europe», konkluderer med at 71 prosent av europeiske selskaper anser kunstig intelligens som et viktig tema på ledernivået. I Norge er tallet 57 prosent. En tredjedel av de norske selskapene sier de benytter AI i en eller flere prosesser i selskapene, men ikke til avanserte oppgaver. I både Norge og Europa svarer to tredjedeler av bedriftene at de AI er under aktiv planlegging.

Problemet er at mange ikke vet hvor de skal begynne. Det koker ned til data. Hvis du vil ha AI i bedriften din trenger du masse relevant data i et anvendelig format. Som en Microsoft-leder sa denne uken: «Alle vil være med på AI-bølgen. ‘Hvor er min nye robot’ spør de? Vel, hva slags data skal boten din lære fra?»

Hvis du vil vite mer:

TIPS 1: Lytt til denne utmerkede podcasten fra Lørn.tech, om hvorfor kunstig intelligens er viktig for norsk næringsliv? Vår favoritteknolog Silvija Seres snakker med forskningsleder for SINTEF, Anne Marthine Rustad, om hvordan «gamle» algoritmer har fått «nytt liv» og hvordan Norge kan skape nye næringer ut fra de dataene vi har.

TIPS 2: AI-pioner Andrew Ng vil at flere skal lære om AI. Som grunnlegger av Coursera laget han naturligvis et onlinekurs om temaet. AI for Everyone er for de ikke-tekniske av oss. Kurset kommer snart, og de som vil kan tegne seg allerede nå.

—0—

SNAKKIS 3: BLOCKCHAIN-REVOLUSJONEN PÅ VENT

Alt som går opp må komme ned. Det er kanskje ikke overraskende, men nå er konklusjonen klar, hevder flere populære artikler denne uken. Hypen var nettopp det: en hype. Forrester Research slår fast at blockchain-revolusjonen må vente litt til.

Dette er viktig fordi: Selskaper som slo fast at de skulle inkorporere blockchain eller kryptovaluta i forretningsmodellen nøt oppgang på børsen. Derfor lot mange selskaper aksjeeierne sine få vite at også de var klare til å ri bølgen.

I internasjonale medier falt bruken av ordet «blockchain» i internasjonale medier med 80 prosent fra første til tredje kvartal. I Norge var nedgangen derimot bare 20 prosent i samme periode (Meltwater). En forklaring kan være at stadig flere bedrifter snakker om DLT (Distributed Ledger Technology) isteden for blockchain, for å fjerne seg litt fra hypen. Den samme Forrester-rapporten anbefaler at språkbruken legges om. Her kan du lese om forskjellen på DLT og blockchain.

At pressen skriver mye om noe betyr som kjent ikke at det er viktig. At de skriver mindre om noe enn betyr derfor ikke at det er mindre viktig. IBM har uansett fortsatt trua.

—0—

SETNINGER DU KAN BRUKE I MORGENMØTET
Norsk digitalisering i kortform

Abelia-sjefen mener vi må dempe digitaliseringshypet og snakke om konkrete enkelt-teknologier isteden (Computerworld). DigitalNorway-sjefen mener at det handler om å ta i bruk de enormt mange mulighetene som ligger i teknologien (enerWE). Equinor har fått sine første roboter med ansattnummer (Sysla). Det er farlig å bli dement, men heldigvis finnes det utmerkede e-helseløsninger (Aftenposten). Utviklingsminister Astrup har inntatt sin plass på FNs høynivåpanel for digitalisering, og skal digitalisere verdens fattigste land (VG). De fleste IT-studenter får jobb før de ferdigstudert (Sysla). Byggenæringen modnes digitalt – og snart kan robotene både snekre og flise (Adresseavisen). EYR argumenterer godt for hvorfor digitale helsetjenester kan være løsningen på presset mot helsevesenet (Dagens Medisin). DigitalNorway har hittil hjulpet ca. 400 bedrifter med sin omstillingsmotor og tilbud av workshops, hospitering og rådgivning for å løfte kompetansen på digitalisering (Teknisk Ukeblad). Nordisk Ministerråd har kartlagt markedet for datasentre og spår en enorm vekst i de nordiske landene. (Teknisk Ukeblad). Digitaliseringen inntar kommunal sektor for fullt (Kommunal Rapport). Et nytt omstillingsbarometer viser at Norge er i det digitale førersetet (Computerworld).

 —0—

VERDEN I UTVALG
De beste internasjonale artiklene vi leste denne uken

 Vanity Fair: Tim Berners-Lee er “skrekkslagen” over hvordan hans World Wide Web har utviklet seg og domineres av noen store selskaper. Hans nye prosjekt? Å desentralisere nettet og “gi folk privatliv og […] kontroll over egen data».

The Economist: «Hva om folk fikk betalt for dataen sin?». Komplisert spørsmål fordi det er mange tilfeller hvor dataen vår kan bidra til fellesskapets beste.

Harvard Business Review: «Når ingen pensjonerer seg». Du kan se den grånende arbeidsstyrken som en krise – eller som en mulighet.

Scientific American: «How to engineer biology”. Broer til milliarder av dollar kollapser svært sjelden. Medisiner til milliarder av dolalr feiler rutinemessig.

New York Times: «Kunstig intelligens møter veggen». Maskinlæringsalgoritmer forstår enda ikke ting på samme måte som mennesker – med katastrofale konsekvenser, skriver en professor.

South China Morning Post. «Kinas smarteste unger rekrutteres til å utvikle AI-drevne  ‘drapsroboter’». Sier ikke overskriften alt?

New York Magazine. «The Decline and Fall of the Zuckerberg Empire”. En spennende og god oppsummering av Facebooks trøblete tider – med linjer tilbake til Keiser Augustus.

The Verge. «Hvordan Mark Zuckerberg ble en krigsdirektør». I disse krisetider tar sjefen selv mer kontroll, mens Sheryl Sandberg kan hende føler presset. (via Redef)

Washington Post. «He logged onto his website and began to invent his first news story of the day.” Hvordan løgn ble sannhet i online-Amerika.

New Yorker. “Å lære å elske roboter». Med fremskritt i AI og maskinbygging, marsjerer, ruller og leveres robotene inn i hjemmene våre.

—0—

UKENS VIDEO

«The end of the beginning». Ben Evans, som publiserer et av våre favorittnyhetsbrev Benedict’s Newsletter, har nettopp levert sitt årlige foredrag om hvor teknologien er på vei.

«AI, Ain’t I a woman?”. En liten bonusvideo, her altså. Poeten Joy Buolamwini tar et prosaisk oppgjør med de algoritmiske feilene som gjør at de store gjenkjennelsesteknologiene fra Google, IBM, Amazon og andre ikke klarer å identifisere svarte kvinner.

 —0—

UKENS PODCAST

Andreesen Horowitz: «The EQ and IQ of Robots». Denne uken anbefaler vi denne podcasten om hvordan vi som mennesker begynner å definere vårt forhold til robotene som sanrt omgir oss i hjemmene våre. Smarte folk diskuterer hvor vi står i utviklingen, hvordan vi kom hit, og hva de neste gjennombruddene blir.

—0—

OG HELT TIL SLUTT

Vi i Digital Norway har hatt en god uke der vi blant annet er tildelt 1 million euro i forbindelse med at Norge har fått plass i EUs nye nettverk av Digital Innovation Hubs – som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med å komme videre i digitaliseringen. Mer snakkiser og oppsummeringer fra oss i DigitalNorway neste fredag. I mellomtiden kan du bruke vår digitale modenhetsindikator for å få innblikk i hvor godt din virksomhet er forberedt på å bruke teknologien som finnes til bedre driften.

GOD HELG!

 FacebookTwitterLinkedInEmail

Følg med på Norges digitalisering!