Meninger

h
Category icon
14.03.2019

Det som skaper velferd

Skal vi lykkes med omstillingen av velferdssamfunnet må regjeringen våge å satse mer på ukjente vekstområder og ny teknologi, og ikke la seg skremme til å endre rammebetingelser over natten.
h
Category icon
05.03.2019

Kan roboter utvikle genuin selvbevissthet? Forskerne gjør fremskritt

Forskere har utviklet en robotarm som er bevisst sin egen fysiske form - en veldig elementær form for selverkjennelse,
h
Category icon
03.11.2018

Digitaliseringens usynlige helter

Noen digitaliseringshelter forsvinner i alt snakket om fancy løsninger. La oss skryte litt av dem som jobber med standardisering
h
Category icon
19.10.2018

Dørstokkmila

Handlingsrommet i norsk økonomi må investeres i kompetanse, entreprenørskap og digitalisering. Regjeringens forslag til statsbudsjett får oss bare nesten over dørstokken, skriver Håkon Haugli.
h
Category icon
15.10.2018

Veien til smarte regioner

Digitalisering må til om vi skal få bærekraftige byer og lokalsamfunn, var mantraet under Nordic Edge-konferansen. Forslagene i Digital21-rapporten kan bli god hjelp på veien.
h
Category icon
25.09.2018

Papirfakturaer er ingen millionbutikk

Tittelen «Tjener flere hundre millioner på papirfakturaer» pryder hovedsaken i Dagens Næringsliv torsdag 13. september, og Lyse nevnes som et av eksemplene på bedrifter som visstnok håver inn penger på papirfakturagebyr og ikke ønsker digitalisering på dette området. Den fremstillingen kjenner vi oss ikke igjen i.
h
Category icon
17.09.2018

Norge mangler kompetent arbeidskraft for digitalisering

Strategigruppen Digital21 kom i begynnelsen av september med mange gode råd til regjeringen om hvordan vi kan digitalisere Norge. Allerede i dag kan ledere i privat og offentlig sektor ta flere grep for å sikre tilstrekkelig kapasitet og kompetanse for en mer digital fremtid, skriver Forskningsrådets administrerende direktør John-Arne Røttingen.
h
Category icon
13.09.2018

Robotisering av norske kommuner

Det er strukturelle forhold som hemmer robotisering i norske kommuner, ikke kompetanse, skriver Jon Iden og Andreas Ulfsten i Dagens Næringsliv.
h
Category icon
10.09.2018

Digital Agenda

Å være ledende på teknologi er avgjørende for at omstillingen i norsk økonomi lykkes. Digital 21 er et godt grunnlag å jobbe videre fra, skriver statsminister Erna Solberg.
h
Category icon
07.09.2018

Teknologikommentar: Åtte fallgruver for digitalisering

De fleste digitaliseringsprosjektene ender dårlig. Heldigvis finnes det etter hvert ganske mange svar på hvorfor.
h
Category icon
31.08.2018

Ansvarlig digitalisering gir grunnlag for et nytt industrieventyr

Kunstig intelligens vil trolig redusere behovet for enkelte jobber som utføres i dag, men legge grunnlaget for nye arbeidsplasser, skriver konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke.
h
Category icon
29.08.2018

Facebook – fra fri og åpen plattform til ansvarlig offentlig gode

Styrkene til sosiale medier er også deres svakheter. Facebook må innse at det har gått fra å være et startupselskap til å bli en sosial makt, skriver Anjana Susarla.
h
Category icon
07.08.2018

Lederne må våkne, digitaliseringen kommer!

Mange ledere undervurderer digitaliseringsutfordringer og tror det er et spørsmål om å bruke sosiale medier mest mulig effektivt.
h
Category icon
20.07.2018

Verdien av tillit

Et av de viktigste fortrinnene Norge har i digitaliseringen kan være noe så gammeldags som tillit. Nettopp den tilliten har vi i Norge, skriver Tor Olav Mørseth.
h
Category icon
17.07.2018

Sluttpakker er ut. Videreutdanning er den nye vinen.

Bruk av sluttpakker for å skaffe seg IKT-kompetanse er dyrt og løser ikke problemet. Det lønner seg å videreutdanne de ansatte, skriver Håkon Haugli.
h
Category icon
22.06.2018

Jeg er ikke summen av min personlige data

Paradoksalt nok er det bare når jeg forsvinner inn i den digitale folkemengden at min personlige data blir interessant for digitale kremmere.
h
Category icon
18.06.2018

Automatisering kan forbedre likestilling på jobb

Mannlige og kvinnelige roller og identiteter er ikke satt i stein. Forskningen peker vei mot noen alternativer for et mer likestilt arbeidsliv.
h
Category icon
15.06.2018

Ditt personlige rom er ikke fysisk lenger – det er et globalt nettverk av data

I den digitale æraen generer det meste vi gjør data. Vi har gjennomført et studie for å forstå hvordan tilgjengeligheten av all denne dataen endrer vår forståelse av personlige og offentlige rom.
h
Category icon
11.02.2018

Hvilke krav stilles til fremtidens ledere og arbeidstakere?

OL-medaljene rant inn i Pyeongchang. Idrettens suksess er blant annet bygd på deling av kompetanse. Det kan også næringslivet ta læring av. Uansett hvem vi snakker med, er de alle opptatt av én ting: Hvordan sikre at de har medarbeidere med den riktige kunnskapen og kompetansen i årene fremover.
h
Category icon
04.02.2018

Automatisering gjør oss til mennesker

Fra vi utviklet enkle steinøkser via dampmaskiner til dagens roboter, har mennesket skilt seg fra andre dyr ved vår evne til stadig å utvikle nye hjelpemidler.
h
Category icon
26.11.2017

Oljefondet ønsker seg ut av olje. Hva betyr det for Norge?

Oljefondet ønsker seg ut av olje og gass. Forslaget tolkes av noen som en seier for klimabevegelsen, men Norges Bank har nok heller forholdt seg til kjølige finansielle beregninger.
h
Category icon
12.11.2017

Kan Norge bli oljebransjens Spotify?

Equinior er nå klare for å styre tidligere bemannede oljeplattformer fra land. Først ut er Valemon-plattformen som vil være helt og holdent styrt fra land fra og med nyttår. Selskapet ser for seg at flere slike små og mellomstore plattformer vil bli styrt fra land i fremtiden.
h
Category icon
30.03.2017

Tid for norsk digital industri

Digitalisering er kjernen i den norske omstillingen. Regjeringens industrimelding bør bli startskuddet for en kraftfull digital opprustning.

Følg med på Norges digitalisering!